Продовжується реалізація проекту «Історичні екскурси в урочищі Шанків Яр».

6 вересня у селі Хрінники проведено семінар «Використання історичної спадщини у формуванні культурного простору громади». У заході взяли участь представники об’єднаних територіальних громад Рівненської області, громадських організацій у сфері культури, науковці і краєзнавці, вчителі.

На відкритті семінару селищний голова Віктор Іщук зазначив: Культура і економіка – це взаємопов’язані речі, і зростання економіки об’єднаної територіальної громади дозволяє залучати ресурси і направляти їх на збереження і примноження культурної спадщини й історичного надбання громади. Важливою є демонстрація культурної спадщини регіонів, передусім малих міст і об’єднаних територіальних громад України. Сьогодні ми маємо нові можливості, які отримали в результаті децентралізації.

Вже зараз саме креативні індустрії, пов’язані з розвитком культурного середовища, формують значну частину доходів малих міст і громад в Європі. Цей досвід треба наслідувати.

Протягом семінару виступили з доповідями спеціалісти, які досліджували історичну пам’ятку, краєзнавці. Розглянули та обговорили ідеї по залученню інвестицій до розбудови туристичної інфраструктури, формуванню власного неповторного культурного продукту.

Начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради Сергій Щербатюк виступив з доповіддю «Культурна економіка: складова розумної стратегії розвитку громади».

Сучасний підхід щодо планування регіонального або місцевого розвитку будується на розумінні культурних ресурсів як сукупності економічних активів, культурного капіталу регіону-міста-громади, що здатні робити прямий та дотичний вклад в економіку.

Відмінність креативної економіки від традиційного економічного укладу це: ресурси - інформація та знання, продукт – інновація. Сировиною креативної економіки є вміння народжувати оригінальні ідеї та перетворювати ці ідеї в економічний капітал та продукт, що продається. Основним завданням креативної економіки є створення та реалізація «ексклюзивного творчого продукту.

На завершення учасники відвідали територію археологічних розкопок в урочищі Шанків Яр.

Проект «Історичні екскурси в урочищі Шанків Яр» реалізується громадською організацією «Сприяння розвитку села» за підтримки Українського культурного фонду/