Випробування безкаркасного повітряного змія

 

Перший день весни виявився хоч і сонячним, але вітряним. І вітер був не по-весняному холодний, пронизливий. Але прохолода не втримала школярів у приміщенні. Як тільки надворі з'явилися шестикласники Назар Причепа та Ілля Ремесник із різнокольоровим поліетиленовим пакунком у руках, слідом за ними помчала малеча. Діти відразу здогадалися, що їх чекає випробування нового повітряного змія. А таке видовище не можна пропустити!

  Змій був незвичайний, не схожий на ті, які запускали гуртківці раніше. У ньому не було жорстких елементів, лише плівка, склеєна за допомогою скотчу у двошарову конструкцію. Комусь змій нагадував матрац, комусь - подушку, а найдопитливіші відразу помітили його схожість із популярним літальним апаратом - парапланом. Виготовили цього дивовижного змія учні 6 та 7 класу.

         Назар та Ілля вправно підготували змія до запуску. Одна спроба, друга - а той вперто не хоче злітати. Довелося вдосконалювати конструкцію. За допомогою кількох тонких очеретинок надали змієві більшої жорсткості. Новий запуск показав правильність цього кроку. Змій стрімко здійнявся над школою! Кожен намагався потриматись за нитку, яка утримувала змія, щоб відчути, як вона бринить, немов струна, під натиском поривистого вітру. І раптом його старання дали результат - хтось із стартової команди не втримав нитку і змій, втративши керування, полетів прямо у шкільний садок. Звісно ж, опинився на самій верхівці старої яблуні. Нічого, у дітлахів стільки енергії та запалу, що нові запуски будуть вже незабаром. Головне, що ця конструкція показала свою здатність літати і порадувала польотом своїх творців та глядачів.

 

Гончар В.М., вчитель фізики,

керівник гуртка "Конструювання повітряних зміїв"