23-24 листопада 2018 року відбулася масштабна подія для нашої області – створення Національної дитячої ради Рівненської області при Уповноваженому Президента України з прав дитини та проведення Установчих зборів. До її складу увійшли лідери учнівського самоврядування Рівненщини. Презентував Раду в Рівному Уповноважений Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

Варто додати, що Рівненщина стала першою областю, де створили Національну дитячу раду, метою створення та діяльності якої є забезпечення участі дітей та молоді у реформах, які відбуваються в країні, залучення їх до активної участі у житті суспільства, забезпечення умов для самореалізації. Почуття та очікування переповнювали всіх учасників даного заходу, адже не щодня маєш можливість поспілкуватись з високопоставленими людьми, представниками влади, висловити своє бачення щодо налагодження тісної співпраці та взаємодії дитячого самоврядного органу з органами влади на рівні держави, області, міста.

Урочисте відкриття зборів відбулося за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, першого заступника голови Рівненської ОДА Віталія Ундіра, начальника управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорія Таргонського, заступника начальника управління освіти і науки ОДА Ольги Ладюк, головного спеціаліста відділу виховної роботи та соціального захисту дітей управління освіти і науки Ангеліни Ровкач, в.о. голови Національної дитячої ради Єлизавети Якнюнас, голови Національної дитячої ради західного регіону України Сергія Скоропляса, голови Національної дитячої ради в Рівненській області Інни Радисюк, голів та координаторів районних та міських осередків учнівського самоврядування.

Наші заклади освіти представили учениця 11 класу Вербенського ліцею Рачинська Ірина та заступник директора з навчальної частини Довгаюк Марія Василівна.

В ході першого засідання новоствореної Ради було визначено п’ять основних напрямків діяльності у 2018-2019 н.р.: протидія булінгу, розвиток учнівського самоврядування, інклюзивна освіта, громада дружня до дитини, формування цінностей. Розглянули питання власної гідності та гідного ставлення до інших. Під час зустрічі з головою Рівненської ОДА Олексієм Муляренком обговорили питання участі дітей у прийнятті рішень та стратегію розвитку Національної дитячої ради в Західному регіоні. «Почути і врахувати думку дитини» - таку задачу ставили організатори заходу. Як бачимо, на зустріч з можновладцями зібралися представники учнівської спільноти області, точніше – лідери, активісти, ті, хто за словами Миколи Кулеби «буде творити історію України, політику України в найближчі 10 років. І те, яким чином сьогодні ви будете впливати на рівні школи, на рівні вашої громади – відобразиться на майбутньому всієї країни. Мені важливо, як уповноваженому Президента, допомагати Главі держави у формуванні політики, відображати ваші думки. Мені б хотілося, говорити ті речі, які б дійсно захищали ваші права, могли реалізувати право на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист».

Як було сказано вище, Рада працювала упродовж двох днів. У п’ятницю, 23 листопада, усі заходи проводились у Рівненській обласній державній адміністрації: урочисте відкриття, перше засідання, тренінги, підсумкове засідання. Наступний день лідери учнівського самоврядування і водночас члени Національної дитячої ради в Рівненській області провели в стінах Національного університету «Острозька академія». Неймовірні враження в усіх учасників заходу склалися від зустрічі з ректором академії Ігорем Пасічником. Це – людина, яка надихає своїм прикладом - прикладом оптимізму, невичерпної енергетики, віри в себе і своє призначення, в свої знання. Екскурсія академією, підземеллями самої будівлі, територією, відвідини старовинної бібліотеки, де зібрано цілу колекцію «стародруків», і знову продовження роботи Ради. Мабуть, не випадково затвердження плану діяльності новоствореного органу відбулося у залі вченої ради «Острозької академії».

Дуже змістовною і плідною була робоча зустріч з Ольгою Ладюк, заступником начальника управління освіти і науки РОДА, яка підняла питання участі батьків у вихованні дітей, у сприянні їх розвитку та самореалізації, про співпрацю позашкільного закладу і батьківської громади. За участю Ольги Ладюк та Ангеліни Ровкач, яка координує діяльність органів учнівського самоврядування області, було проведено засідання обласної ради старшокласників «Імпульс», на якому у формі аукціону ідей було прийнято чотири проекти для реалізації в 2018-2019 н.р.

Ці два дні були насичені не лише активною роботою, зустрічами, спілкуванням, а й позитивними емоціями і враженнями, що в сукупності дали старшокласникам потужний стимул і натхнення для втілення ідей і планів у життя. Даний захід та його спікери в особі Миколи Кулеби, Сергія Скоропляса, Інни Радисюк, Ольги Ладюк дали можливість зрозуміти дітям-лідерам, що наш голос буде почутий, що дієва, активна молодь – це майбутні лідери держави.

Зараз Рачинська Ірина розробляє положення для одного з пунктів щодо проекту « Інклюзивна освіта»,адже протягом місяця Національна дитяча рада знову збереться з метою компонування своїх проектів. Сподіваюсь,що проекти над якими ми працюємо найближчим часом будуть реалізовані.