31 серпня в Україні, у тому числі на Рівненщині, телебачення переходить лише на цифрове мовлення

Жителі області отримають на своїх екранах якісне зображення та щонайменше 32 телеканали.

З чим це пов’язано та як підготуватися до вимкнення аналого телебачення розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області Дмитро Тарасюк:

«Аналогова технологія давно віджила і вся Європа уже давно в «цифрі». Україна теж вирішила звільнити частоти для розвитку сучасних технологій. Зокрема, високошвидкісний Інтернет потребує високочастотного ресурсу. Сьогодні ми вже маємо 4G, Європа вже 5G, а може й 6G. По-друге цифрове телебачення – це мінімум 32 канали при високій якості зображення і звуку».

Головні переваги цифрового телебачення – вища якість зображення та звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більше каналів.

Для того, щоб прийняти цифрове телебачення у себе вдома, розповідає Дмитро Тарасюк, потрібно мати сучасний телевізор із вмонтованим вже тюнером Т2, або ж купити такий прилад.

Тюнер Т2 з’єднати з ефірною антеною і телевізором. Якщо все зроблено правильно, у телевізорі з’явиться меню із налаштуванням каналів. Найпростіший шлях – автопошук.

На Рівненщині всі телеканали мають ліцензії на цифрове мовлення, за вийнятком "Сфера-ТВ", який здійснює мовлення в кабельних мережах Рівного та Луцька. Також немає ліцензії телекомпанія «Дубно», що має свій власний передавач, тож поки мовитиме в аналозі.

На сьогодні Рівненська область на 75% покрита стійким цифровим телебаченням, зазначає директор Рівненської філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення Віктор Талімончик. Тому є потреба у будівництві вежі в селі Копань Демидівського району, яка закриє територію Демидівського, Млинівського, Радивилівського, Дубенського району. Із завершенням будівництва площа покриття цифрового сигналу збільшиться до 95

 

             Тож, де не сягатиме «цифра», таким людям радять користуватися         супутниковим або ж кабельним телебаченням. А в деяких населених пунктах нині активно прокладають мережі оптоволокна для підключення Інтернету.

Під час переходу від аналогового до цифрового телебачення в Рівненській ОДА буде працювати гаряча лінія Рівненського обласного контактного центру, де консультанти відповідатимуть на запитання мешканців області.

Номер гарячої лінії – 0 – 800 – 500 – 078, повідомив керівник центру Василь Курилас.

Нагадаємо, на сьогоднішній день українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах. З 1 вересня залишиться тільки «цифра».