Начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради Сергій Щербатюк взяв участь в навчально-практичній поїздці 2-6 вересня 2018 року до Чехії та Словаччини. В рамках візитів до громад відбулось знайомство з передовим досвідом впровадження проектів місцевого розвитку в галузі енергоефективності, сталого використання місцевих ресурсів, залучення мешканців до спільної діяльності.

Зокрема, в Словаччині оглянули котельню на деревній щепі, яка опалює місцеву школу. Подібні проекти досить доречні, адже багато сіл і містечок негазифіковані. Гнучке законодавство дозволяє ефективно управляти об'єктом, адже утримувачем виступає спілка сільських голів.

У містечку Роштін (Чехія) в якості джерела енергії використовують солому. Котельня опалює приватні будинки та муніципальні будівлі. Зручність полягає в близькому розташуванні джерел сировини та безпосередньому управлінні котельнею. Працює тут 3 людини, всі процеси максимально автоматизовані.

Також відвідали інші об'єкти - біогазову станцію в м. Опава (Чехія), завод з виробництва пелет, цех з виробництва яблучного соку, екологічний центр та інші важливі об'єкти.

Європейський досвід демонструє, що завдяки професійній діяльності місцевої влади, активності громади можливо покращити благополуччя та умови життя мешканців. Важливо спільно працювати над проблемою і не зупинятись перед перешкодами.

Висловлюємо вдячність за організацію поїздки Рівненській природоохоронній громадській організації Екоклуб!

Фото без описуФото без описуФото без опису