Фото без опису

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Літо –найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. Однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції і стає актуальним виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань (ГКІ), які несуть значну небезпеку для здоров’я людини. В першу чергу це стосується сальмонельозу, дизентерії, вірусного гепатиту, ротавірусних інфекцій,гастроентеритів та інших, які можуть викликати як поодинокі випадки так і спалахи захворювань.

До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Також, влітку  посилюється вживання води, що приводить на фоні недоброякісного водопостачання населення  до активізації водного фактору - люди починають господарську діяльність на дачах, організовують пікніки, відпочинок на природі, де немає умов для  дотримання правил особистої гігієни, купаються  в водоймах, вживають продукти, які не піддаються термічній обробці (овочі, фрукти, салати, напої). 

Нерідко доводиться бачити, як дорослі на вулиці дають дітям чи самі їдять немиті овочі, фрукти, несуть разом з немитими овочами не загорнутий хліб.Важко собі уявити скільки мікробів може потрапити в організм людини з немитих овочів або зараженого хліба.

Необхідно, також здійснювати додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.  Руки необхідно мити  перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити. Руки слід мити не лише тильні й долонні  поверхні кистей, а й між пальцями.

Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби.

Попередження ГКІ багато в чому залежить від санітарної культури населення, дотримання елементарних правил та ряду гігієнічних правил, а саме:

1. Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.

2. Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах).

3. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

4. Не вживати сумнівні гриби,ягоди та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

5. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду поверхневі водойм (ріки, озера, тощо).

6. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

7. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету.

8. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали дикорослі ягоди.

9. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми ГКІ чи харчового отруєння (нудота,блювання, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла), необхідно негайно звернутися до лікувального закладу, не гаючи час на Самолікування.

Пам’ятайте -  ваше здоров’я у ваших руках!